“WE DOEN ONS BEST OM ZOVEEL MOGELIJK TE SPELEN

EN ONZE NUMMERS DE WERELD IN TE SLINGEREN” 

Interview met Ruben van Hemmen (zanger/gitarist Small Town Bandits)
door Godfried Nevels

 

Hoe zou je jullie muziek het beste kunnen omschrijven?

“Pop.”


Door welke bekende bands/artiesten zijn jullie geïnspireerd? Horen we bepaalde invloeden in jullie

nummers terug?

“Onze gitarist (Selim) heeft een jazz achtergrond (heeft in die stijl ook een muziekopleiding gedaan) en luistert bijvoorbeeld graag naar uptempo Braziliaanse jazz en soulnummers. Hiernaast heeft hij een stiekeme liefde voor de ‘foute’ R&B plaatjes van onder andere R. Kelly uit de 90’s en begin 00’s. De bassist (Rik) en drummer (Gijs) zijn gek op indie-popmuziek van bijvoorbeeld de Belgische band Balthazar en The National. Zelf (Ruben) hou ik dan weer vooral van pop en folk uit de 60’s en 70’s van Jim Croce, Van Morrison en nummers van The Band. Er zijn best wat verschillen in muzieksmaak bij ons vier! We halen onze inspiratie eigenlijk niet echt uit een handje vol specifieke bands. We houden er alle vier in ieder geval van om eigen popnummers te maken door onze ‘invloeden’ in de oefenruimte samen te voegen. Hierin vinden we het het leukst om in de nummers die we maken verassende melodieën en grooves te bedenken en proberen we ieder nummer zo ‘eigen’ mogelijk te maken zonder het te veel aan te dikken met speciale, hippe synthesizers of backingtracks. We willen, hoe cliché het ook klinkt, graag zo veel mogelijk uit onszelf en de instrumenten halen!”

 

Welk eigen nummer is voor jullie het meest bijzonder? En waarom?

For the Last Time. Dit nummer gaan we in oktober dit jaar uitbrengen als tweede single. Dit is het enige nummer die wij grotendeels met z’n vieren zingen met alleen gitaar als begeleiding. Stiekem hebben we er ‘verdomd’ lang op geoefend om het met alle vier de stemmen zuiver te krijgen live. Tijdens een optreden moeten we dan ook elkaar goed kunnen horen voor de toonhoogte, haha! Als het publiek er hard doorheen gaat schreeuwen op 9 september (tijdens het bier halen of iets dergelijks) raken we onze toon waarschijnlijk kwijt. Wie weet is het publiek lief voor ons! We gaan het sowieso spelen en hopen dat jullie het mooi vinden.”


Wat was tot nu toe jullie muzikale hoogtepunt?

“Onze eerste single When I Go Home die we begin dit jaar hebben uitgebracht is een paar keer gedraaid op Radio 2. Super leuk dat ze de single wilden draaien en dat je zo een hele hoop autoradio’s in de file bereikt! Ook hebben we in Groningen met deze single op nummer één gestaan in de Noord 9 van Radio Noord!”


Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Natuurlijk zouden we net als vele andere bands graag ooit eens in dit leven op een geweldig festival als Pinkpop of Lowlands staan. Of wellicht een keer in onze ‘hometown’ in de Oosterpoort? Schitterende zaal! Maar waar we nu druk mee bezig zijn en een mooi doel vinden is het (hopelijk) bereiken van meer mensen die onze muziek leuk vinden! We doen ons best om zo veel mogelijk te spelen en onze nummers de wereld in te slingeren.”


Op zaterdag 9 september spelen jullie op ReitdiepPOP 2017. Hebben jullie wel eens eerder aan het

water opgetreden?

“Nee! Dit wordt de eerste keer. Ook trouwens de eerste keer ReitdiepPOP voor ons en daar hebben we onwijs veel zin in!”


Wat kunnen de bezoekers van ReitdiepPOP 2017 van jullie optreden verwachten?

“Een energiek optreden met afwisselende popnummers!”