“OP ELK NUMMER ZIJN WE ALLEMAAL EVEN TROTS”

Interview met Bastiaan van der Spek (toetsenist Toycar Taxi)
door Godfried Nevels

Hoe zou je jullie muziek het beste kunnen omschrijven?

“Zelf zien we onze muziek als poprock. We proberen de catchy pop-elementen samen te voegen met wat meer technische en hardere rock-elementen. Op de nieuwe plaat Systems staan vijf redelijk diverse nummers dus het écht in een hokje plaatsen kan lastig zijn. Maar kortgezegd: poprock

 

Door welke bekende bands/artiesten zijn jullie geïnspireerd? Horen we bepaalde invloeden in jullie nummers terug?

“Pfoe, we hebben zoveel voorbeelden. Per persoon is de muzieksmaak weer verschillend. De één is Zeppelin fan, terwijl de ander in zijn vrije tijd liever country, poppunk of metal luistert. Wel zijn we allemaal te porren voor wat Muse, Biffy Clyro of Lower Than Atlantis. Oh, en voor Taylor Swift zijn we ook wel wakker te maken.”

 

Welk eigen nummer is voor jullie het meest bijzonder? En waarom?

“Je laat ons kiezen tussen onze eigen kinderen. Op elk nummer zijn we allemaal even trots. Het heeft ons allemaal bloed, zweet en tranen gekost om de nummers te schrijven, op te nemen en uit te brengen. Maar goed, elke ouder heeft zijn favoriet dus als we echt moesten kiezen zouden we gaan voor You Could Be The One, vooral omdat-ie live heel goed uitpakt en het publiek hem goed ontvangt. Maar mondje dicht tegen de andere songs hoor…”

 

Wat was tot nu toe jullie muzikale hoogtepunt?

“Ik kan niet voor de hele band spreken maar dat ga ik wel doen. Afgelopen twaalf maanden hebben we erg vette dingen mogen doen: veel festivalpodia mogen betreden, met verschillende vrienden het podium mogen delen en op meerdere radiostations ons geluid laten horen. Maar ons muzikale hoogtepunt is toch de Systems EP en de bijhorende release show. De moeite die we er voor gedaan hebben is te horen in de songs, productie en alles er omheen.”

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Veel spelen, nog meer muziek uitbrengen en zorgen dat zoveel mogelijk mensen onze muziek horen. We gaan voor goud. Eén van onze gezamenlijke doelen is Pinkpop mainstage, dromen mag toch?”

 

Op zaterdag 9 september spelen jullie op ReitdiepPOP 2017. Hebben jullie wel eens eerder aan het water opgetreden?

“Nog nooit aan dát water, maar wel aan ander water. We hebben twee keer op het Heeg zomerfestival gestaan. Een festival op het strand van een meertje, daar stond het podium ín het water. Verder heb ik persoonlijk altijd wel een flesje water naast me staan, telt dat?”

 

Wat kunnen de bezoekers van ReitdiepPOP 2017 van jullie optreden verwachten?

“Een energieke, vrolijke en strakke performance met oog voor publiek, elkaar en muziek. Een Toycar Taxi feestje wordt niet gevierd door vier jongens op het podium. Zonder de mooie mensen in het publiek zijn we nergens, daarom proberen we de mensen ook echt een feestje te geven.”